29. – 31. den – Nejlepší ovoce na Bali

Po měsíčním denodenním výletění máme najednou čtyři volnější dny na jednom místě a já zjišťuju, že mi ty dny hrozně splývají a přemýšlím, s čím se vám sem vlastně podělím. Přiznám se, že se mi pár dní ani nechtěl laptop otevírat. Někdy to zkrátka chce pauzu. A ono se za těch pár dní zase tolik nestalo 🙂 Přiblížím vám alespoň zajímavé druhy ovoce, jaké jsme vyzkoušeli a taky zážitek z rybího trhu v Jimbaranu.

Ovoce na Bali

V těchto dnech jsme si užívali dobré jídlo, hlavně ovoce, o kterém se nám v ČR ani nezdálo. Chuťově je to úplně někde jinde, sladká a opravdová chuť k nezaplacení. Popíšu vám alespoň několik druhů, co jsme ochutnali.

♥ Rambutan ♥

Rambutan je hodně podobný liči, možná o malý kousek větší. Osvěžující ovoce červené barvy s měkkými nažloutlými chloupky. Má sladkou krémovou květinovou chuť, bílou dužninu a uprostřed pecku. Vyloupnout jde i bez použití nože.

Rambutan - velice podobné ovoci liči
Rambutan – velice podobné ovoci liči

♥ Salak ♥

Pro červenohnědé šupiny se přezdívá také jako hadí ovoce. Hned je mi na pohled méně sympatické, ale ta chuť za to stojí. Dužnina je mléčně bílá a křupavá. Má sladce nakyslou chuť, vzdáleně připomíná ananas, někomu možná jablka. Salak se konzumuje po vyloupnutí ze slupky. Tím, že z něj nekape šťáva, je v jihovýchodní Asii populární jako svačina na cesty. Uvnitř je schovaná nejedlá pecka.

Salak aneb hadí ovoce
Salak aneb hadí ovoce

♥ Karambola ♥

Ovoce hvězdicovitého tvaru. Poprvé jsem vůbec nevěděla, jak na ni. Celou jsem ji oloupala, ale mělo by stačit odstranit jen silnější slupku na žebrech, krájí se na plátky, vzniknout tak dekorativní hvězdičky. Já ji samozřejmě nakrájela podélně, takže mi vznikly dvě okurky 🙂 Kolem středu má malá semínka. Chuťově mi připomíná něco mezi ledovým salátem, jablkem a citronem 🙂 V kuchyni se používá hlavně k dekoraci salátů a koktejlů. Dočetla jsem se, že pro velké množství kyseliny šťavelové (jako má i rebarbora) by se neměla konzumovat ve velkém množství, může způsobit otravu.

Karambola – osvěžující sladkokyselé ovoce

♥ Dračí ovoce ♥

Dragon fruit – dračí ovoce nebo taky Pitahaya je tropické mírně sladké ovoce s jedinečnou barvou a chutí. Přirovnala bych ho ke kombinaci kiwi a hrušky. Jak se do něj dostat? Ovoce se podélně rozřízne a dužnina se jednoduše vydlabe lžičkou. Obsahuje malá černá semínka, která jsou jedlá. Na Bali si kupujeme to s růžovou dužninou, ale existuje i bílá varianta. Pozor, barví jako červená řepa, s rozdílem menších barevných následků. Dračí ovoce jsme si oblíbili jako ovocné smoothie.

Dragon fruit - dračí ovoce s nejkrásnější fuchsiovou barvou :-)
Dragon fruit – dračí ovoce s nejkrásnější fuchsiovou barvou 🙂

♥ Mangostan ♥

Mangostan/mangostina, našla jsem různé názvy. Velikostí jako menší tenisový míček. Po rozříznutí hnědé kožené slupky se prsty nebo nožem vypáčí bílý vnitřek. Mangostan má několik měsíčků jako pomeranč. Semínka jsou měkká a nemusí se odstraňovat, skoro jsme si nevšimli, že tam nějaká jsou. Chuťově mi připomíná hroznové víno. Jediná nevýhoda je, že je ho pod slupkou málo 🙂

Mangostan
Mangostan neni mango a stan 🙂

♥ Mango ♥

Ač je také exotické, určitě ho všichni znáte buď jako ovoce celé nebo z příchutí jogurtů nebo marmelád. Obecně platí, že zralá manga mají oranžovo-žlutou nebo načervenalou kůru a na dotek jsou měkká. Plody mají ledvinovitý tvar a chuťově připomínají broskev či nektarinky. Před konzumací se mango oloupe a odstraní se poměrně velká pecka. Já mám nejraději mango samotné a nebo jako smoothie. V tuto dobu na Bali prý není mangová sezona, proto jsou kusy dražší a ne vždy tak sladké.

Hodně zralé mango
Hodně zralé mango

Dejte si čerstvou rybu z fish marketu – nejlepší na Bali

Kdo má rád mořské plody, musí v Jimbaranu zajít na rybí trh. Když přežijete ten zápach, můžete si zakoupit čerstvého tuňáka, lososa, mahi mahi, red snappera. Z dalších potvůrek pak krevety, chobotnice nebo kraba.

Hned naproti rybímu trhu si svůj úlovek necháte za pár rupií ugrilovat v jedné z mnoha restaurací. Skvělý systém a super zážitek! I když slabším povahám nemusí pohled na mrtvé ryby dělat dobře. V tom případě doporučuji zajít rovnou do rybích restaurací přímo na pláži. V Jimbaranu jsou tyto restaurace největším lákadlem. Jezdí sem i autobusy z Jávy. Vážně, byli jsme toho svědky. Autobus plný puberťáků vyrazil v rámci školního výletu na rybí trh. No asi bych z toho v jejich věku nebyla moc nadšena.

Nevypadá to, ale jídla je opravdu hodně- 1,25 kg grilovaného tuňáka a 0,5 kg krevet + zelenina a rýže + Bintang :-)
Nevypadá to, ale jídla je opravdu hodně- 1,25 kg grilovaného tuňáka a 0,5 kg krevet + zelenina a rýže + Bintang 🙂
Vynikající grilované krevety
Vynikající grilované krevety
Posezení v restauracích s rybími specialitami na pláži
Posezení v restauracích s rybími specialitami na pláži

Balijská masáž

Balijskou masáž si na Bali dopřáváme již podruhé. Balijská masáž je masáž celého těla. Na Bali prý masíruje každý nebo spíš každá, která má ruce, tak to tak někdy může podle toho vypadat. Cenově se to hodně liší dle místa. V Ubudu pořídíte za 80 000 IDR a na Gili Air s ostrovní přirážkou za 150 000 IDR.

Masérka nás donutí svléknout se téměř ze všeho, co máme na sobě a máme se položit na břicho na docela použité lehátko (každý máme svoje 🙂 Přehodí mi přes celé tělo sarong a začne pomačkáváním všech částí těla, tzv akupresura. Není to zrovna moc příjemné a když silně přitlačí na krční páteř, zamáčkne se mi ohryzek do lehátka a mám pocit, že v mističce pode mnou znovu uvidím dnešní oběd. Snažím se tlačit zpátky, aby tlak nebyl tak silný.

Paní pokračuje dále už relaxační masáží za pomocí olejíčku a už mě zaplavují příjemnější pocity. Jen lýtka jsou ještě docela bolestivá. Masérka ještě asi taková neviděla, tak se na nich vyřádila 🙂 V závěru se mi snaží utrhat všechny prsty na nohách i na rukách a pak mi chce vyškubat všechny vlasy při masírování mozkovny.

Po celém procesu jsme vydrhnuti namočenou žínkou a můžeme vstávat. Tradiční balijskou masáž si budeme pamatovat ještě dlouho. Po masáži se máme cítit jako znovuzrozeni, já jsem jak přejetá parním válcem 🙂 Ale to přeháním, určitě vyzkoušejte.

Další fotky z těchto dní:

Zase jídlo - tohle je klasický oběd - základ rýže, vajíčko, kuřecí, tempeh, zelenina, klíčky
Zase jídlo – tohle je klasický oběd – základ rýže, vajíčko, kuřecí, tempeh, zelenina, klíčky
Jedna dobrá snídaně - dragon fruit je nejlepší, slaďoučké banány a místní "buchty" :-)
Jedna dobrá snídaně – dragon fruit je nejlepší, slaďoučké banány a místní „buchty“ 🙂
Jimbaran pláž - část byla i čistá
Jimbaran pláž – část byla i čistá
Pozorujeme letadla - Air Asia na obzoru
Pozorujeme letadla – Air Asia na obzoru
Letiště Ngurah Rai International Airport, Denpasar, Bali
Letiště Ngurah Rai International Airport, Denpasar, Bali
Západ slunce, nejlepší, jaký se nám poštěstil :-)
Západ slunce, slabší, ale nejlepší jaký se nám poštěstil 🙂
Tanečnice - vystoupení v plážové restauraci
Tanečnice – vystoupení v plážové restauraci
Burgrárna v Jimbaranu - ano, neodolali jsme :-)
Burgrárna v Jimbaranu – ano, neodolali jsme 🙂

3 komentáře u „29. – 31. den – Nejlepší ovoce na Bali

  1. Vypada to skvele!!! 🙂 Salak jsem si zamilovala, ale napriklad Karambolu jsem bohuzel nevyzkousela. Tak priste :-). Moc uzivejte Bali a tesime se na dalsi krasny clanky a fotky!!!

    1. Ahoj Majdo,
      super, salaku jsme včera na trhu nakoupili rovnou kilo. Karambolu tady nevidíme tak často, ale to neva, ta nám tolik nechutnala 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.